Geschiedenis Harmonie

De vereniging ‘De Berggalm’, in oorsprong een zangvereniging onder de naam ‘Echo de la Montagne’, werd opgericht in 1879. Na de eerste wereldoorlog werd, in samenwerking met deze zangvereniging, besloten de vereniging om te vormen tot een harmonie. De formele statutaire naam werd in 1978 als “Zang en Harmonie Gezelschap de Berggalm” gevestigd. Gesteund door het enthousiasme van de Klimmense bevolking groeide de vereniging De Berggalm spoedig uit tot een volwaardig harmonieorkest.

In 1936 werd voor de eerste keer deelgenomen aan een concours. Grote muzikale successen werden in de vijftiger jaren behaald. Bij gelegenheid van het 80-jarig bestaan werd de vereniging het predikaat ‘Koninklijk’ verleend.

Als gevolg van de resultaten behaald op het bondsconcours in 1996 werd de vereniging uitgenodigd deel te nemen aan de nationale kampioenschappen te Hilversum. Ondanks zware concurrentie werd de nationale titel binnengehaald met gelijktijdige promotie naar de Ereafdeling. In 2002 werd de vereniging de verassende winnaar van het bondsconcours met promotie naar de superieure afdeling. Ook nu werd tijdens de daaropvolgende nationale kampioenschappen de landstitel behaald. In 2007 werd voor het eerst deelgenomen aan het bondsconcours in de 1e divisie, met een geweldig concert en een prachtige eerste prijs met 86,72 punten werd ook dat wederom een muzikaal hoogtepunt.

In de zomer van 2008 werd onder leiding van dirigent Victor Vaessen deelgenomen aan het prestigieuze Certamen de Banda de Musica in Valencia. De Berggalm kwam uit in de Seccion Secunda en veroverde de 1e prijs.

In 2009 stonden de activiteiten van de harmonie in het teken van het 130-jarig bestaan. Met 2 jubileumconcerten werd in dat jaar gezorgd voor een muzikale uitdaging.

In 2010 werd gekozen voor 2 thema concerten, in het voorjaar klonk ‘Mythe en Romantiek’ samen met soliste Aline Lermytte en in het najaar werd samen met big band Big Inc het concert ‘Glenn meets Wolfgang’ uitgevoerd.

In de zomer van 2010 heeft de Koninklijke Harmonie een 2 daagse concertreis georganiseerd naar Luxemburg. Naast de culturele en sociale doelen werd er ook 2 concerten gegeven. Op zaterdagavond een concert in de stad Luxemburg en de zondagmiddag een concert in de woonplaats van Groothertog Jean van Luxemburg.

Door een dirigentenwissel in 2012 kon niet deelgenomen worden aan het bondsconcours van de LBM en werd uitstel gevraagd. De nieuwe dirigent Jos Roeden stelde voor om in 2013 deel te nemen aan het Wereld Muziek Concours. Vanwege de omvang van het harmonie-orkest en de behoefte het “eigen” korps naar het WMC te gaan, werd besloten in te schrijven voor de 2e divisie. De Berggalm behaalde 91 punten, promoveerde naar de 1e divisie en werd met dit puntenaantal Limburgs Kampioen.

In 2016 werd na een intensief zoekproces, Harmen Cnossen dirigent van het harmonieorkest. Harmen Cnossen (Sneek, 4 april 1965) is een Nederlandse dirigent. Harmen was onder andere vaste dirigent bij het Tchaikovsky Chamber Orchestra of Belgium en van 2008 tot 2013 was hij dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de rang van Majoor der Marinierskapel.
In de jaren 2000-2006 verbleef Harmen in China (o.a. China National Symphony Orchestra and Chorus, dirigent/coach Chinese instrumentalisten en zangers en het Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra). Harmen won een gouden medaille in 1995 op het Lovro von Matacic concours in Zagreb, waarna hij het Zagreb Philharmonisch Orkest dirigeerde in het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Na 2 jaar onder leiding te hebben gestaan van Harmen Cnossen, moest De Berggalm in januari plots op zoek naar een nieuwe dirigent. Cnossen ontving een aanbod uit China welke hij niet kon weigeren. Helaas ging dit aanbod gepaard met een vertrek naar Azië per direct.

Huidige dirigent Harmonieorkest
Voormalig dirigent van De Berggalm Victor Vaessen, staat vanaf 23 maart 2018 weer voor het harmonie orkest. Na een afwezigheid van 9 jaar, worden muzikanten en dirigent weer herenigd. Victor zwaaide in 2009 af bij de Berggalm, een jaar nadat hij met De Berggalm het prestigieuze “Certamen de Bandas de Musica” in Valencia wist te winnen. Victor, saxofonist van huis uit, is een kundig, gedreven en enthousiaste dirigent. Hij vergt het maximale van zichzelf maar ook van de muzikanten. Daarnaast hecht hij ook waarde aan het sociale aspect binnen een harmonie en mengt hij zich graag onder de muzikanten na afloop van de repetitie of bij andere activiteiten.

Het Jeugdorkest van de Berggalm staat momenteel onder leiding van Hugo Pieters (interim). Er wordt gezocht naar een nieuwe dirigent.